Walter Milants uit Grembergen

Walter Milants uit Grembergen

Maatwerk in de Ecrins

Beste Jan, Zoals je weet volgden wij een activiteit in de Ecrins, van 22/06 tot 27/06/14. Het weer kon beter : de eerste activiteiten zijn niet volledig kunnen doorgaan door de omstandigheden : instabiel, met kans op onweer, te warm om een harde sneeuwlaag te verkrijgen, geen nachtvorst... Zo zijn zowel de Boefs Rouges als de Ailefroide Orientale niet (volledig) kunnen doorgaan (moeten stoppen 200 m onder de top is minder leuk). Maar tijdens de beklimming van de Barre des Ecrins (voor 2) / Dôme de Neige (voor 4) was het weer goed. Zo zijn er de volgende dag nog de Pic de Neige Cordier en de Pic Glacier Blanc bijgekomen.
Wat betreft de gidsen : niets dan lof. Zowel Robert als Jerome hebben hun taak voortreffelijk vervuld, zowel tijdens onze tochten, als in de hut (waar zij de waterbevoorrading, die de winter blijkbaar niet ongeschonden had doorstaan, hebben hersteld).
Wat betreft het programma : uiteraard is het niet zo leuk om door externe omstandigheden de beoogde doelen niet te kunnen bereiken, maar we weten allen goed genoeg dat veiligheid prioritair is – die bergen zijn er overigens de volgende jaren nog. In bijlage een fotoke van de top van de Barre, waar ter gelegenheid van het jubileum -150 jaar na de eerste beklimming door Moore en Whymper – een nieuw topmonument was neergezet.
Natuurlijk hadden we graag allemaal op die top gestaan, maar ik denk dat dit voor enkelen misschien letterlijk en figuurlijk wat te hoog gegrepen was. Safety First!
Alles welbeschouwd zijn wij, gezien de weersomstandigheden, erg tevreden over de activiteit.
In de bergen moet men immers steeds beseffen dat het niet zozeer de mens is die de berg overwint, maar de berg die u al dan niet toelaat…
Ik kijk alleszins al uit naar de berg activiteit van volgend jaar.
Vriendelijke groeten,
Walter Milants