Veelgestelde vragen

Is berggidsenbureau Namaste een touroperator?

Namaste is een berggidsenbureau, geen touroperator. Daarnaast zijn wij het enige berggidsenbureau in Vlaanderen. Dit verklaart de ietwat verschillende aanpak bij onze werking in vergelijking met een touroperator. Voor all-in projecten (transport en verblijf inbegrepen), werkt Namaste op vraag van de klant eventueel samen met een erkende reisagent of touroperator.

Hoe organiseert berggidsenbureau Namaste zijn programma’s.

Namaste organiseert alles wat rechtstreeks te maken heeft met de begeleiding van uw programma. Met andere woorden, wij zorgen voor alles wat zich in het gebergte afspeelt. De deelnemers komen op eigen kracht ter plaatse en zorgen zelf voor hun verblijf in het dal. Om je hierbij te helpen vind je bij elk programma een beschrijving van de reisweg en uitgebreide informatie voor het vastleggen van een verblijf in het dal. Meestal volstaat één mailtje of telefoontje om dit zelf te organiseren.

Helpt Namaste bij het boeken van overnachtingen in het dal?

Bij de boeking van een overnachting is het maken van de juiste keuze altijd de moeilijkste factor. Wij selecteren daarom vrijblijvend enkele overnachtingmogelijkheden per comfortcategorie. Het zijn plaatsen waar onze deelnemers in het verleden heel tevreden waren. Via een mailtje of een telefoontje kunnen jullie nadien zelf probleemloos boeken.

Kan ik bij Namaste een all-in maatprogramma boeken?

Niet in de directe zin van het woord. Je kunt dit echter wel aanvragen. Wij spelen je vraag dan door naar onze touroperator die uw vraag samen met ons bureau ter harte zal nemen.

Kan ik een bestaand programma laten aanpassen aan mijn wensen?

Bergsport gebeurt altijd in relatief kleine groepjes. Bij heel wat programma’s zal de berggids 2 tot 4 deelnemers begeleiden. Voor deze groepjes is het daarom ook gemakkelijk om kleine aanpassingen door te voeren die het programma kunnen verbeteren, verrijken, of kunnen aanpassen aan specifieke wensen, fysiek conditie en technische voorkennis van de deelnemers. Berggidsenbureau Namaste is niet voor niets expert in maatwerk. Heel wat deelnemende groepjes maken er dankbaar gebruik van.

Wie begeleidt de Namaste activiteiten?

De begeleiding van alle bergsportdisciplines is in de Alpenlanden bij wet geregeld. Alleen erkende gediplomeerde berggidsen mogen tegen betaling mensen begeleiden, dit om de veiligheid van de deelnemers zoveel mogelijk te waarborgen. Alleen gediplomeerde berggidsen hebben de juiste opleidingen doorlopen, om u op de meest veilige manier te begeleiden. Namaste werkt daarom uitsluitend met berggidsen, skimonitoren, rotsklimmonitoren of bergwandelgidsen die volgens hun diploma ook op wettelijke basis kunnen werken.

Wat is het verschil tussen een berggids en een bergwandelgids?

De berggids heeft alle bevoegdheden en dit op alle soorten terreinen in het gebergte. In Frankrijk noemt men ze ook Guide de Haute Montagne. In het Duitstalige gebied noemt men ze Berg und Schifurher, omdat ski in het gebergte ook binnen de bevoegdheid van de berggids ligt. Het beroep van berggids is in de Alpenlanden een beschermd beroep .
Bergwandelgidsen (middelgebergtegidsen, accompagnateur en moyenne montagne, mountain leaders) hebben een beperkte actieradius en mogen alleen personen in de bergen begeleiden zolang het terrein normaal geen specifieke veiligheidsmaterialen of aangepaste veiligheidstechnieken noodzaakt. Het gebruik van stijgijzers en sneeuwpikkel, gordel, touwen ed. zijn in normale omstandigheden uitgesloten. Gletsjers en via ferrata horen verder ook niet tot hun wettelijke werkterrein.

Kan ik bij Namaste ook een Vlaams gebrevetteerde initiator of trainer B als begeleider krijgen (gediplomeerde VTS)?

Neen. In de Alpenlanden is slechts één diploma wettelijk geldig, namelijk het internationaal erkend diploma van berggids (of bergwandelgids voor tochten onder de gletsjergrens). Alle andere gediplomeerden zijn niet gemachtigd om bergsportactiviteiten tegen betaling te begeleiden.

Hoe kan ik weten of iemand een erkende berggids is?

Berggidsen zijn via hun landelijke beroepsvereniging aangesloten bij de internationale beroepsvereniging van berggidsen die afgekort UIAGM noemt. Hiervan krijgen zij een internationale beroepskaart met jaarzegel. Vraag gerust of je deze kaart mag zien. Je veiligheid kan ervan afhangen. Daarnaast zijn berggidsen dikwijls herkenbaar aan hun UIAGM medaille of het UIAGM embleem dat zij meestal dragen op kledij en rugzak. De internationale beroepskaart is echter het enige officiële legitimatiebewijs.

Hoeveel berggidsen gaan er mee?

Het aantal personen die een berggids mag begeleiden is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het programma. Hiervoor bestaan normen die opgesteld zijn door de beroepsfederatie en waar elke berggids zich moet aan houden. De aard van het terrein en de mogelijkheid om onze deelnemers te beveiligen tegen eventueel mogelijk gevaar zijn hier doorslaggevend. Meestal varieert het aantal deelnemers per gids van 2 (Mont Blanc) tot 6 (eenvoudige gletsjerbeklimmingen), maar bijvoorbeeld voor de Matterhorn staat de norm op 1.

Kan ik een bepaalde berggids vragen?

Je gaat uiteraard graag op vakantie met mensen waarmee je goed kan opschieten. Voor jouw berggids is dit ook zo. Hij gaat immers met jullie mee op vakantie. Een berggids waarmee het goed klikt kan uw toekomstig programma zo een aangename extra geven. Daarom is de keuze van de berggids één van de belangrijke mogelijkheden van ons maatwerk. Wanneer je met een eigen groepje inschrijft kan je van deze keuzemogelijkheid probleemloos gebruik maken.

Wat is in de prijs inbegrepen?

In de prijs van het programma is, tenzij anders vermeld, de begeleidingskost van de berggids inbegrepen, de materialen die hij hiervoor gebruikt (bvb. touwen ed.) en de onkosten die hiermee gepaard gaan.

Wat is NIET in de prijs begrepen?

Naast de prijs is er per programma altijd een budget opgegeven dat je zelf meebrengt voor de betaling van eventueel kabelbanen, transfers en verblijf in de berghutten. Daarnaast is je verblijf in het dal en de verplaatsing naar de plaats van het programma nooit inbegrepen.

Is het persoonlijk technisch materiaal inbegrepen?

Tenzij anders vermeld is het persoonlijk materiaal (klimgordel, helm, stijgijzers, sneeuwpikkel, hoofdlamp) niet inbegrepen in de prijs.

Zijn er verschillende soorten bergschoenen?

Bergschoenen heb je in verschillende types. De typering heeft te maken met de stevigheid, waterdichtheid, het terrein waarin je ze gebruikt, … Tijdens de informatieavonden worden deze types uitgebreid besproken. Voor de meeste hooggebergtetochten heb je bergschoenen van het type D nodig. Sommige eenvoudige tochten kunnen gelopen worden met C/D schoenen.

Verhuurt Namaste persoonlijke technische materialen?

Je kan indien gewenst bij Namaste alle persoonlijke technische materialen huren (klimgordel, helm, stijgijzers met antibot, sneeuwpikkel en hoofdlamp). Deze materialen hebben wij zelf ter plaatse. Je hoeft ze dus alleen te reserveren.

Je kunt indien gewenst bij Namaste alle persoonlijke technische materialen huren (klimgordel, helm, stijgijzers met antibot, sneeuwpikkel en hoofdlamp). De gehuurde materialen zijn ter plaatse. Je hoeft ze dus alleen te reserveren.

Zijn bergschoenen, rotsklimschoentjes, skimateriaal en andere speciale persoonlijke materialen inbegrepen?

Deze specifieke materialen zijn niet inbegrepen. Wanneer je ze niet hebt kan je ze meestal wel huren. Namaste werkt op meerdere plaatsen in de Alpen samen met gespecialiseerde buitensportwinkels en informeert je graag waar je deze materialen kan huren. In vele gevallen zal Namaste de reservatie groeperen en zelf doorgeven zodat onvoorziene moeilijkheden kunnen vermeden worden. Deze informatie vind je bij de praktische informatie van je programma.

Kan kledij gehuurd worden?

Kledij kan niet gehuurd worden. Bij de praktische informatie van je programma geven wij een beschrijving van wat voor het betreffende programma nodig is.

Kledij kan niet gehuurd worden. Bij de praktische informatie van je programma geven wij een beschrijving van wat voor het betreffende programma nodig is. .

Slapen we in de bergen in tenten?

Tenzij anders vermeld slapen we in berghutten. Kampeermateriaal voor boven in het gebergte hoef je dus niet te voorzien. Het zou onze rugzak te zwaar belasten.

Hoe ziet het verblijf in een berghut eruit?

Doorgaans is een berghut een aangenaam chalet waar je kunt verblijven in half pension. Normaal nemen we er ontbijt en avondmaal. Dekens en matrassen zijn altijd voorzien. Je slaapt in meerpersoonskamers. Om er te slapen hebt je geen slaapzak nodig, wel een lakenzak. Sommige berghutten liggen op erg moeilijk te bereiken plaatsen. In deze berghutten is het comfort meestal rudimentair. De meeste berghutten voldoen aan aangename comfortnormen en steeds meer worden zij uitgerust met douches en stromend water. Je kunt je echter overal wel opfrissen.

Waar slapen we in het dal?

Namaste laat de deelnemers vrij een verblijf naar wens te kiezen in het dal. Je kiest zelf iets naar eigen comfortnorm. Dit is één van onze manieren waarbij je je bergsportprogramma kan aanpassen aan je eigen wensen.

Hoe regel ik mijn verblijf in het dal?

Op de praktische informatie van het programma vind je informatie over enkele overnachtingsmogelijkheden en dit volgens verschillende comfortnormen (camping, gîte of albergo, hotel). Deze adressen kregen van onze deelnemers in het verleden een goede score. Via de linken kom je onmiddellijk op de websites terecht of kan je probleemloos contact nemen.

Welke technische persoonlijke materialen heb ik nodig?

Tenzij anders vermeld, zijn volgende persoonlijk materialen voor de zomerprogramma’s in de Alpen nodig: klimgordel, helm, stijgijzers met antibot, sneeuwpikkel, hoofdlamp. Zij zijn, tenzij anders vermeld, niet inbegrepen in de prijs maar je kan ze eventueel wel bij ons huren.

Wat is antibot en is dit nodig?

Antibot is een speciale laag die onder de stijgijzers geplaatst wordt om aankoeken van verse sneeuw tegen te gaan. Sinds de uitvinding ervan in de jaren 80, is het een heel belangrijk veiligheidsmiddel. Wij verwachten dan ook dat iedereen ze gebruikt.

Hoe lang moet een sneeuwpikkel zijn?

Voor eenvoudige tochten komt de sneeuwpikkel tot aan de enkel wanneer je hem met de doorn in de hand houdt en de arm langs het lichaam laat hangen. Voor technische tochten komt hij in dezelfde houding tot ongeveer halfweg de kuit.

Kan ik bergschoenen, rotsklimschoentjes, skimateriaal en andere speciale persoonlijke materialen huren?

Wanneer je ze niet hebt kan je ze meestal wel huren. Namaste werkt op meerdere plaatsen in de Alpen samen met gespecialiseerde buitensportwinkels en informeert je graag waar je deze materialen kan huren. In vele gevallen zal Namaste de reservatie groeperen en zelf doorgeven zodat onvoorziene moeilijkheden kunnen vermeden worden. Deze informatie vind je bij de praktische informatie van je programma.

Huur ik best bergschoenen of koop ik ze beter?

Goede bergschoenen hebben hun prijs. Alles is dus afhankelijk van hoeveel keer je ze zult gebruiken. Wanneer het de eerste keer is raden wij huren aan. Je kunt zo gemakkelijk te weten komen aan welke eisen je schoenen moeten voldoen. Daarnaast zijn gehuurde schoenen meestal ingelopen door de vorige huurder zodat je hiermee geen probleem kunt hebben.

Hoe kan ik materiaal huren?

Stuur ons het ingevulde formulier door via de site. De betaling van de huurmaterialen gebeurt op de informatievergadering om te vermijden dat we ter plaatse hieraan te veel tijd verspillen. Eenmaal het materiaal gereserveerd brengt de gids ze mee naar de activiteit.

Hoe groot moet mijn rugzak zijn?

Voor de meeste programma’s volstaat een rugzak van ongeveer 40 liter.. Heb je een grotere dan kan je die uiteraard gebruiken. Bij de meeste programma’s draag je ongeveer 10 tot 15 kg. Je rugzak heeft best mogelijkheden om een sneeuwpikkel te bevestigen.

Moet ik eten en drinken meenemen in mijn rugzak?

In de berghutten nemen we ontbijt en avondeten. Tijdens de tocht neem je best energierijke voeding mee (meestal niet verkrijgbaar in de hutten). Water vind je onderweg of kan je bijtanken in de hutten (eventueel te kopen in de hoge hutten). Je mengt het water best met energierijke poeders als Isostar of soortgelijke producten. Zij geven je de nodige energie tijdens de tocht.

Hoe kan ik een programma boeken?

Wanneer je wil inschrijven neem je best eerst telefonisch contact om te zien of er nog plaats is. Wij zetten je dan gedurende één week op de voorlopige boekingen en verwachten dat je binnen deze tijd het inschrijvingsformulier ingevuld doorstuurt en de betaling overmaakt op onze rekening.

Waarom organiseert Namaste geen all-in reizen?

Enkele, voor onze klanten, sterke voordelen liggen aan de oorsprong van onze manier van werken.

  1. Als berggidsenbureau doen wij best datgene waar we sterk in zijn, namelijk veilige begeleiding van bergsport.
  2. Bij inschrijving hebben wij graag persoonlijk contact met onze klanten. Namaste heeft geen ‘gewoon’ reisprogramma en past vele programma’s aan voor geïnteresseerde groepjes. Tijdens een eerste contact kunnen wij gemakkelijk te weten komen of dit wenselijk is en welke aanpassingen we best kunnen voorstellen. Verkoop via een reisbureau of touroperator maakt dit proces moeilijker, zoniet onmogelijk. Een degelijke kennis van de bergsport is nodig bij het voorstellen van aanpassingen. Je krijgt bij ons dus altijd een berggids of een alpine expert aan de lijn.
  3. Namaste wil de deelnemers de volledige vrijheid laten om te kiezen op welke manier zij in het dal overnachten. Sommigen opteren voor een rustige camping, anderen kiezen liever voor een gezellige gîte, nog anderen verkiezen een hotel met plaatselijk karakter. Die keuzemogelijkheid, die belangrijk kan zijn voor het welslagen van uw vakantie, willen wij u niet ontzeggen.