Bishorn - Heerser van Zinal

Bishorn - Heerser van Zinal

2 toppen voor de prijs van 1
Een korte wandeling brengt ons bij Cabane Bella Tola. Zijn we hier de enigen? Ongelofelijk voor zo’n mooie en comfortabele berghut, met uitmuntend eten en heerlijk warme douches. De volgende dagen zal het er anders uitzien. Om in te lopen zetten we onze zinnen op 2 bergen van om en bij 3000 meter. Jawel, overvloedige sneeuw maakt er een alpine beklimming van. De ‘gardien’ raadt de tocht af voor wandelaars … en terecht. Onze D-schoenen en sneeuwpikkel komen vanaf de eerste dag goed van pas. Op de toppen krijgen we een uitzicht om U tegen te zeggen. En tijdens de afdaling krijgen we er zomaar een sneeuwscholing bij.

Bergop-bergaf, pompaf
Vandaag een lange dag. Eerst via de planetenweg afdalen. Dat is leuk meegnomen. Nu weet ik tenminste dat we regelmatig boodschappen naar buitenaardse wezens sturen. Een feeëriek valleitje brengt ons naar de col de la Forcletta. Daar is de verleiding te groot en de Omen Rosso lonkt. Door de vele sneeuw hebben we wel al wat tijd verloren, maar toch. Oeps: na wat klauterwerk hebben we er een topje erbij. Joepie. De afdaling naar de Turtmannsee vraagt zijn tol. De weg die volgens de kaart langzaam naar het stuwmeer zakt heeft een aantal omleggingen gekregen omwille van privéterrein, werken en landslides. Aan de hut worden 2 van de zeven werken van barmhartigheid stante pede uitgevoerd: de hongerige spijzen en de dorstige laven.

De hoogste wandelberg in alpine stijl
Via een smalle en steile kloof, die voorzien is van kabels, klimmen we tot Gassi. Morgen zullen we hier de Brunegggletsjer op gaan om in de Tracuithutte te geraken. Nu stijgen we richting Barrhorn. Op de hoogste wandelberg van Zwitserland hebben we met de overvloedige sneeuw stijgijzers en sneeuwpikkel nodig. Ons klimwerk wordt beloond met een adembenemend uitzicht. Staalblauwe lucht en een 360° zicht van Mt-Blanc, Berner Oberland, Wallis, Gran paradiso tot Vanoise. Wat wil je nog meer? De tekst op het kunstwerk onderaan de hut versterkt onze gevoelens “bergen….. een leerschool voor het leven gevuld met ambitie, kracht, topvorm, prestatie, uitdaging”.

Voor ons mag het iets kouder zijn
Het eerst deel van de weg kennen we. Aan de gletsjer binden we ons in. De warme nacht maakt het niet makkelijk. Regelmatig zakken we kniediep, soms tot aan de heupen in de sneeuw. Kris, alias "Colpo” is specialist en gaat er het diepste in. Vanaf nu spreken we over een "Colpoput". Het is middag wanneer we de ons doel bereiken. De Tracuithut,splinternieuw, heeft af te rekenen met wat kinderziekten. Sinds gisteren komt er geen water meer uit de kranen. Dan de tanden maar droogpoetsen. Voor de rest niets dan lof over deze hut, die ter gelegenheid van het 150 jaar bestaan van de CAS (Club Alpin Suisse) gebouwd is.

De 4000-moppen Voor zonsopgang zijn we op weg naar de Bishorn, kers op de taart van onze 5-daagse bergtocht. Onze 3000-er moppen van de vorige dagen ruimen plaats voor een wat modaler niveau. 4000 meter komt eraan. Er is niet veel nodig om succes te oogsten bij het vertellen van grapjes. Is het de ijle lucht die tot in onze hersenen doordringt? 4153m, na een steil, impressionant stukje, neemt het Topplateautje de ruimte in. Nu nog genieten en naar beneden.

Naar de foto's