Bergschoenen

Bergschoenen

De juiste keuze.

Binnen het gamma van wandel- en bergschoenen onderscheiden we 5 categorieën A, B, C, D & E.

De lichtste categorie is A, de zwaarste is E.
De opdeling heeft zeker niet alleen met gewicht te maken, maar ook met de zwaarte van de rugzak, je eigen gewicht en het soort van ondergrond waarop je gaat lopen. Verder neemt de isolatiewaarde toe naarmate je stijgt in categorie. 
Voor meerdaagse bergwandeltochten van hut naar hut ben je al snel toegewezen op de categorie C.

Op zowat al onze toerweken raden wij schoenen van categorie D aan. Dit omdat we meestal meerdere dagen op stap zijn met een stevige rugzak en we uiteraard de bergpaden verlaten. Verder stijgt de isolatiewaarde, de stevigheid en het isolatievermogen van de schoenen wanneer je stijgt in het gamma. Een D schoen is dus veel warmer, biedt meer ondersteuning op moeilijk terrein en beschermt je voeten beter dan bijvoorbeeld een C schoen. Met een D schoen kan je ook gemakkelijker technisch moeilijker terrein aan dan met een schoen van een lagere categorie.
Wanneer je schoenen huurt voorzien wij altijd type D schoenen.
We beseffen dat een lagere categorie van schoenen wat meer afgerond is dan bijvoorbeeld de D categorie, maar met een aangepaste staptechniek is dat euvel snel verholpen. Als berggids lopen wij heel het seizoen in die zogenaamde "moeilijke stappers" rond. Zo erg groot zal het verschil dan wel niet zijn. 

Op technisch eenvoudige weken waar we ook niet hoog gaan laten we soms toe dat deelnemers type C of liefst nog CD dragen (tussenvorm tussen C en D).

De E categorie is een extreme expeditieschoen die je meestal niet of weinig tegenkomt in bestaande informatie. Voor zomer alpinisme is hij veel te warm. 

We geven je hieronder enkele linken naar informatiekanalen waar je meer uitleg vindt over bergschoenen. We hebben geen linken met de makers en beseffen dat sommige getoonde modellen al wat ouder zijn, je krijgt echter wel een degelijke uitleg die je wegwijs kan maken.