Robert Villien

Wijze Namaste senior

Oneerbiedig uitgedrukt is hij de ouderdomsdeken van de Namaste berggidsen maar wij houden het liever op onze wijze raadgever. Dat hij de oudste is doet niets af van zijn kwaliteiten als berggids. Integendeel, zijn robuuste figuur en zijn rustige persoonlijkheid maken van hem een aangename metgezel waarop je altijd kan rekenen.

Liefde voor kennis

Zijn ingenieursstudies volgde hij aan de Franse militaire school. Hij behaalde verder een academische Master in bedrijfsbeheer en volgde uit zuivere interesse de universitaire opleiding “Sciences de la terre et de l’univers”. Deze diploma’s gebruikt hij het meest in zijn tweede job als bedrijfsconsultant voor bedrijven uit het bergmilieu.

Diversiteit in professie

Tijdens zijn legerloopbaan, hield hij zich vooral bezig met het uitdokteren van opleidingen van technische aard en afgestemd op overleven en actie bij extreme koude. Hij was actief bij heel wat missies in het buitenland en die achtergrond komt hem goed van pas. Na zijn militaire periode was hij eerst directeur van een skistation, maar de roep naar de bergen bracht hem terug naar wat hij het meeste lief had, bergen en natuur en dit bekeken in een breed perspectief. Weerkunde, klimatologie, sneeuwkunde en astronomie zijn wetenschappen waarover hij een diepgaande kennis heeft. Ook andere soorten literatuur liggen hem nauw aan het hart maar dat hadden jullie wellicht al gedacht.

Zuivere bergsport

De bergen op een pure manier beleven draagt zijn voorkeur weg en zijn stevige bouw helpt hem hierbij. Het liefst loopt hij in gebieden waar geen weg of kabelbaan te zien is en waar alles gebeurt met de eigen natuur. Van grote overschrijdingen zonder gebruikmaking van externe hulpmiddelen maakte hij zijn specialiteit. Hij beklom zo de Matterhorn vanuit Zermatt via de Zmuttgraat, afdaling langs de Hornligraat en terug te voet naar Zermatt. Van de Zmuttgraat lezen we “het is een grote beklimming die alleen weggelegd is voor klimmers die zowel sterk zijn op gebied van rots als in het ijs”. Een grote mixbeklimming dus en gewild uitgevoerd op de zwaarste maar zuiverste manier. Ook van de Innominatagraat op de Mont Blanc maakte hij een in het oog springende overschrijding. Vanuit de Val Veni in Italië ging het via de onderliggende gletsjer naar de voet van de rotsen. Die werden langs de Innominatagraat bedwongen tot de top. Van hieruit daalde hij af via “Les Grands Mulets". Van dit soort alpinisten lopen er vandaag niet veel meer rond.

Zijn afgeronde hoekjes

Robert kan aan de aantrekkingskracht tot chocolade niet weerstaan. Fijnproeverspecialiteiten vanuit Brazilië, Ghana en Indonesië en hun verwerking in Franse, Belgische en Zwitserse chocolade zijn niet veilig als hij in de buurt is. Artistieke vormen als zang (zelfs in het Frans) en tekenen zijn hem minder genegen maar je kan nu eenmaal niet in alles sterk zijn :-).