Lars Vanhaelewyck

Vlaming met voltijdse bergmissie

Met de naam Lars kan je Vlaming, Zweed of Noor zijn maar Lars is er eentje van bij ons. Met zijn 30 jaar ervaring op bergen in heel de wereld bouwde hij een robuuste ervaring op die hem toeliet om berggids te worden. Lars leeft voltijds van zijn beroep. Een uniek specimen in zijn soort.

Mooie herinneringen

In de Alpen denkt hij het liefst terug aan de beklimming van de vermaarde “Pilier Centrale du Freney” op de Zuidkant van de Mont Blanc (ED) en op de legendarische Schmid route in de Noordwand van de Matterhorn (TD+). Eens behoorde deze routes tot de laatste klimproblemen van de Alpen.

Winter op de Everest

In zijn ruime ervaring zit nog iets speciaals. Lars was deelnemer in het expeditieteam van de eerste Belgische Everest-expeditie (1988-1989). Mogelijk, zal je zeggen, zo zijn er toch nog, zij het niet dat het een winterexpeditie was en de winter uiteraard voor heel wat grotere extra uitdagingen zorgt op deze meest extreme hoogte. Niet voor doetjes dus. Tijdens andere expedities klom hij in 1987 in het Andesgebergte in Peru o.a. de technische moeilijke Chacraraju (Jaegerroute ED), de Yerupaja Westwand (TD) en de Zuidwestwand van de Alpamayo. Allemaal om en bij de 6000 meter hoog en van hoge technische moeilijkheidsgraden.

Volledige metamorfose

Ongeveer 15 jaar geleden ruilde Lars het Antwerpen waar hij opgroeide in, voor het “Mekka van het alpinisme”. De drukte van de stad aan de stroom was hem te groot geworden en het provinciestadje Chamonix, aan de voet van het Mont Blanc massief, bood hem een geschikt alternatief. Een juiste keuze bleek later. Nu deelt hij Chamonix met Zweden waar zijn vriendin vandaan komt en waar hun dochtertje school loopt.

Wildcard voor ski

Lars is een gepassioneerd skiër en vooral snowboarder met voorkeur voor skialpinisme. Hij zette zijn sporen tot in de maagdelijke sneeuw van het Oost Russische vulkaanschiereiland Kamtchatka, één van de grootste paradijzen van het heliskiën.

Bergen en mensen als passie

Naast zijn werk gaat hij op zoek naar prachtige bergen en fantastische mensen en die vindt hij bij voorkeur in Nepal en de Zuid-Amerikaanse Andes. Met een grap en een grol en een diepgaande gezelligheid, is hij zo te verleiden. Zijn baan als berg- en skigids, stelt hem in staat, heel wat verschillende en interessante mensen te ontmoeten in situaties waarin zij “echt” zijn. Zo heeft hij het graag.