Kemperman, Thijs uit Doetinchem in Nederland (2018)

Kemperman, Thijs uit Doetinchem in Nederland (2018)

" Heel mooie en uitdagende toer gelopen. Goede gelegenheid om in relatief korte periode meerdere 4000-ers te ‘bedwingen’. Veel variatie in de dagen: lange aanloop voor de eerste berg, scherpe stijging op de gletsjer met vervolg over de ridge voor de volgende en drie toppen op één dag met verschillende uitdagingen per berg.
Vriendschap in de touwgroep verstevigd door samen ondergaan van deze prachtige week met ook enige ontbering.

De opbouw van de week was prima. Het programma is aangepast aan de gletsjer omstandigheden en de regen- en sneeuwverwachting in de middag van de laatste twee dagen. Onze touwgroep startte met een goede conditie, maar met relatief weinig gletsjerervaring. Veel geleerd gedurende de week in het hooggebergte. De eerste top die we bedwongen, de Breithorn,  lag op behoorlijk wat afstand van de refuge. Met de succesvolle toppoging werd duidelijk dat onze touwgroep in staat was om in een goed tempo ongeveer 9 uren te stijgen en te dalen in het hooggebergte. Dat ondanks de wat mindere weersomstandigheden De dag erna werd nog beter met de beklimming van de Castore en een mooie vervolgtocht over de ridge.
Omdat de gletsjer van de Lyskamm voorzien was van een laag ijs, en voor een touwgroep van 5 niet veilig te overschrijden, hebben we een transfer gedaan via het dal om bij de volgende bergen te komen.
De dagen erna vroeg begonnen, omdat de weersverwachting later op de dag regen en sneeuw voorspeldde.
Uitdagende voorlaatste dag met de beklimming van drie toppen en ook de laatste dag was zeker de moeite waard.
Kortom: programma is prima en aanpasbaar aan de (weers-) omstandigheden.

Onze gids, Jan straalt rust uit en heeft onderweg duidelijk de leiding. Hij geeft ruimte voor eigen invulling binnen de grenzen van de veiligheid.
Hij is zeer bescheiden over zijn palmares.
Sterk karakter, integere persoonlijkheid, mooie verhalen, veel kennis van zaken, schat aan ervaring, flexibele geest.
Wat ik het meest waardeerde in Jan was dat hij eigenlijk naadloos aansloot bij ons vieren, alsof we elkaar al jaren tegenkwamen in de vriendengroep.

Thijs Kemperman