Voetverzorging bij klim- en wandelschoenen

Voetverzorging bij klim- en wandelschoenen

Tijdens een dagje bergwandelen of klimmen verplaatsen we onze voeten 20.000 tot 30.000 maal.
Voldoende reden om onze voeten alleen goed voorbereid in het avontuur te storten.

Kousen

Materie
Kousen voor gebruik in bergschoenen zijn liefst gemaakt van synthetische materialen. Zij hebben de eigenschap om geen vocht op te nemen en zullen, wanneer ze toch nat zijn, sneller drogen. We verwijzen hiervoor graag naar het item over thermisch ondergoed in vorige nieuwsbrief. 
Grootte
Naast de materiaalkeuze is ook de grootte van de sokken heel belangrijk. Neem je ze te ruim, dan krijg je plooien die snel leiden tot blaren. Neem je ze te klein dan dragen ze ongemakkelijk en veroorzaken ze pijn. We schrijven een net iets kleinere maat voor dan je eigenlijke schoenmaat. Een sok 40/41 voor een schoenmaat 42 bijvoorbeeld. Je hebt zo een kous die mooi aansluit en zeker geen verkeerde plooien zal maken. 
Eén of twee lagen ?
Moeilijk te zeggen, al zal je met twee lagen van enkele specifieke voordelen kunnen genieten. 
Bergschoenen hebben een vrij stijve tot rigide zool, zeker bij de klimschoenen die je nodig hebt. De zool en de er net bovenliggende schoenstructuur zal weinig of niets meegeven. Je voeten ondervinden meer wrijving dan in soepele schoenen. Bij goed ingelopen bergschoenen zullen de daarboven liggende schoendelen (wreef en enkel) soepeler worden en het dragen aangenamer maken. De zool zal echter altijd star blijven. Bij niet ingelopen bergschoenen zal ook dit laatste nog stroef zitten zodat langdurig dragen (een dag) problematisch wordt.
Heb je gemakkelijke voeten en ervaring met zware bergschoenen, dan kan je wellicht met één paar dikkere kousen op stap.
Alle anderen raden wij twee lagen aan. Een eerste laag, vergelijkbaar met het thermisch ondergoed (liner), draag je strak over je vel en zal twee functies uitoefenen : het afvoeren van vocht (zweet) naar de volgende laag en een extra huid. Deze 'tweede huid' zorgt dat wrijving, die normaal ontstaat tussen je vel en de dikke sok (meestal wat ruwere breistructuur), opgevangen wordt door de linersok. De linersok beschermt je vel dat minder snel zal verhitten en zo blaarvorming tegengaat. De tweede sok wordt een dikkere en zal zorgen voor isolatie. 
Dik of dun ?
Bij twee lagen draag je één dun paar linersokken op je vel en daarover een dik paar.
Draag je maar één paar dan gebruik je dikke sokken. 

Blaren voorkomen

Naast de juiste keuze van sokken en het gebruiken van goed ingelopen bergschoenen geven we nog enkele tips die je kunnen helpen om blaarvorming te voorkomen.
Wassen
Wanneer je voeten gevoelig zijn voor blaarvorming was je ze best, telkens het kan, met koud water.
Dit kan elke avond in de hut of wanneer daar geen water voorhanden is in de sneeuw buiten. Soms kan dit ook onderweg wanneer je in de buurt van een bergbeekje een rustpauze houdt. Droog je voeten goed af voor je de sokken terug aantrekt. 
Compeed (of soortgelijk)
Zowat iedereen zal bekend zijn met Compeed dat in pleistervorm, een extra laag legt op gevoelige plaatsen. Bij het dragen van bergschoenen is deze laag alleen meestal niet voldoende. De verhoogde wrijving die je voeten in bergschoenen ondergaan, zorgt er meestal voor dat het Compeedpleister gaat oprollen en daardoor extra last kan geven. Voorzie tape om over het Compeedpleister te plakken. Een Compeedpleister zal je op gevoelige plaatsen aanbrengen wanneer het nodig is. Zorg dat je dit doet voor de blaar zich vormt, namelijk op het moment dat je 'iets' begint te voelen. 
Taping
Heb je gevoelige voeten, plak dan voor de start, de gevoelige plaatsen van je voeten af met sporttape, type Strappal of rekbare tape (kinesiotape). Doe dit uitbundig genoeg zodat de volledige gevoelige oppervlakte zeker bedekt is.  Door volledig rond de voet of de enkel te tapen (cirkelvormig aangebrachte tape) zorg je ervoor dat er geen losse hoeken ontstaan zodat de tape langer kan dienen. Een goed ingetapete voet kan gemakkelijk een hele week mee. 
Menthol talk
Mentholtalk in je sokken aanbrengen voor je vertrekt houdt voeten langer koel zodat ze minder snel gaan zweten. Minder zweten beteken minder weke huiddelen en minder snel blaren. Mentholtalk vind je gemakkelijk in de apotheek. 

Kwalijk ruikende voeten

Wanneer je een sportief iemand bent en regelmatig een douche neemt in een openbare wasgelegenheid zal dit vervelend fenomeen je niet onbekend zijn. Slechte voethygiëne wordt snel doorgegeven en binnen de kortste keren heb je er ook mee te maken, zeker wanneer je van nature sterk transpirerende voeten hebt. Tegen het zweten kan je weinig doen. Tegen de geurtjes echter wel. Daar bestaan heel eenvoudige oplossingen voor. De onaangename geurtjes worden veroorzaakt door schimmels die zich nestelen op de voethuid en gemakkelijk doorgegeven worden bij blootvoets rondlopen in openbare douchegelegenheden.
Niets zo vervelend dan in de hut je zware bergschoenen te ruilen voor aanwezige instekers en op dat moment ook iedereen te zien vluchten naar de andere kant van het lokaal omdat de geur niet te harden is. 
Een gemakkelijk middeltje hiertegen is Daktarin poeder. Je hebt het ook in sprayvorm of in crème maar wij houden het meest van het poeder. Het weegt minder dan de sprayvorm en laat zich gemakkelijk in de sokken aanbrengen. Daarna doe je gewoon de sokken aan en klaar. Op enkele dagen tijd verdwijnen de schimmels en ook de geurtjes en kan iedereen terug met plezier inademen. Je kan gerust zo'n kuur opstarten voor je vertrek.
Ter plaatse kan je Daktarinpoeder preventief aanbrengen in je sokken voor je op stap gaat.
Daktarinpoeder vind je in de apotheek en wordt met voorschrift van je arts deels terugbetaald door de ziekteverzekering. 

Succes.