Het wat en waarom van wandel- en bergschoenen

Het wat en waarom van wandel- en bergschoenen

De gepaste schoen voor elk type ondergrond en activiteit ?

Schoenen die geschikt zijn voor wandelen, trekking en bergtochten worden onderverdeeld in 5 categorieën. De indeling houdt zowel rekening met de ondergrond als de activiteit die je ermee zal doen. Van A naar D zal de schoen in vorm, stijfheid, stevigheid en isolatievermogen evolueren. Belangrijk dus om de juiste schoen voor je activiteit te kunnen voorzien. Daarnaast zijn er ook wel wat 'heilige huisjes' die we graag intrappen. Het verhaal hoeft niet altijd zo zwartwit te zijn.
We vermelden de voornaamste kenmerken en plaatsen er de meest geschikte activiteit bij. 
 

Categorie A


Niet geschikt voor onze Namaste bergsportactiviteiten.
Eventueel goed voor de aanlopen bij onze sportklimweken.
Goed voor technisch eenvoudige dagtochten op weinig geaccidenteerd terrein.
Niet geschikt voor meerdaagse tochten. 

Categorie B


Niet geschikt voor onze Namaste programma's.
Eventueel haalbaar voor onze familieweken met de jongste kinderen en voor sportklimweken.
Zeer geschikt voor meerdaagse rugzaktrekkings. 

Categorie C


Eventueel geschikt voor de weinig technische programma's die niet te hoog gaan (-4000m).
Deze schoenen lopen misschien een ietsje gemakkelijker op rotsachtige ondergrond (in vergelijking met D schoenen), in de sneeuw zijn ze ondermaats aan de D schoenen.
Zeer goede keuze voor meerdaagse bergwandeltochten in technisch moeilijk begaanbaar terrein.

Categorie D


De meest geschikte bergschoenen voor de meeste Namaste Mountainguides programma's.
Deze schoenen moeten ingelopen worden (= versoepelen bovenleer). De onderkant (zool) en onderste rubberrand zullen echter bij het inlopen niet meegeven. 
Wanneer je niet regelmatig hoog Alpien gebied aandoet kan je ze naar onze mening beter huren (kan gemakkelijk via onze service). De vorige gebruiker heeft ze zo voor jou soepel gelopen. Onze lage landen zijn immers niet onmiddellijk de meest ideale plaats om zware bergschoenen in te lopen.
Volgens nogal wat "kenners" lopen ze moeilijk op rots ondergrond. Dat is echter slechts gedeeltelijk zo. Door een aangepaste staptechniek hoeft dit 'nadeel' niet op te wegen tegen de vele voordelen van deze schoenen in hoog-alpien terrein. Je voeten krijgen veel meer ondersteuning wat bij fysiek zware tochten een uitgesproken voordeel is. 

Categorie E


Niet geschikt voor onze programma's in de Alpen
Wanneer het sterk technische klimschoenen zijn kunnen zij eventueel dienen voor ijswatervalklimmen.

Algemeenheden

Binnen de categorieën A & B kan je best opteren voor wat stevigere (en dus ook zwaardere) modellen. Zij geven meer steun aan de voeten en zullen duurzamer zijn. De winst van het beperkte gewichtsverlies zal niet opwegen tegen de voordelen van meer stevigheid en duurzaamheid. Voor-achterwaarts zullen de schoen nog gemakkelijk plooien. Daar is ook niets mis mee.
Let wel op de torsie van de lengteas. Die moet zo stug mogelijk zijn. Je kan het testen door de tip en de hiel in je handen te nemen en te wringen. Gaat dit erg stug, dan heb je een goed paar dat je de nodige stevigheid geeft. 

Voor de C categorie kies je best voor een goed evenwicht tussen lichtgewicht enerzijds en stevigheid en duurzaamheid anderzijds. De torsiestugheid blijft ook hier belangrijk. 

Voor de categorieën D & E geldt, wat betreft gewicht, het tegendeel. Wanneer je bijvoorbeeld binnen dezelfde groep ongeveer 500gr. minder aan je voeten hebt, zullen je spieren 10.000 tot 15.000kg minder te verwerken krijgen op één dag. Wat betreft economie van het voortbewegen kan dat al tellen.
Heb je weinig ervaring met alpien terrein, kies dan ook in de D categorie niet voor de lichtste uitvoering maar een model net iets hoger. Je voetspieren krijgen zo meer ondersteuning en dat zal je voelen.
Ben je een ervaren rot en ga je regelmatig de bergen in, ga dan resoluut voor lichtgewicht. De schoenen zijn zo sterk dat je ze niet eens versleten krijgt. Combinatie tussen leder en kunststof zal hier de oplossing geven. 

Maak je schoenen niet waterdicht met (zeehonden)vet maar gebruik de speciale producten die daarvoor in de handel te vinden zijn. Zij bestaan ook voor kunststofschoenen die meestal lichter wegen. Vet maakt je schoenen wel waterdicht maar ook volledig luchtdicht. M.a.w. je schoenen zullen niet meer ademen. De speciale producten maken waterdicht maar behouden het ademend vermogen (cfr. Gore-Tex).

Ben je zelf wat zwaarder van gewicht of ga je dikwijls op stap met een stevige rugzak, opteer dan liever voor een categorie hoger of voor de stevigste uitvoering binnen een categorie. 

Vibram als zool

Vibram is de merknaam voor een duurzaam rubber dat, zelfs in natte omstandigheden, een zeer goede grip geeft. Het is net die grip die je vertrouwen kan geven op onzekere ondergronden die al dan niet met water of sneeuw bedekt. Daarnaast is het profiel erg belangrijk en dat weet men bij Vibram maar al te goed. Het Vibramrubber werd ontdekt rond de tweede wereldoorlog, is het op dit moment nog altijd de beste rubbersoort voor alle soorten berg- en wandelschoenen. 
Naast de goede grip is de Vibramzool ook heel slijtvast wat hem een erg duurzaam karakter geeft. Je herkent Vibram aan het geel zeshoekig merkteken dat verwerkt is in elke zool.